Miten valmistautua äikän yo-kokeisiin?

Julkaistu 30. tammikuuta 2024 klo 20.07

Kevät lähestyy hurjaa vauhtia, ja äidinkielen yo-kokeisiin on enää 6 viikkoa aikaa. Yleinen harhaluulo on, että "äikän kokeisiin ei voi harjoitella". Tämä on täyttä puppua! Äidinkieli on ylioppilaskirjoituksissa ennemminkin matematiikan kaltainen taitoaine, kuin esimerkiksi historian tapainen lukuaine. Oppiaineessa on monia taitoja, joita voi ja pitää harjoitella ennen kokeita.

 

Paras neuvo äikän yo-kokeisiin valmistautuvalle on se, että lue aktiivisesti ja kirjoita mahdollisimman paljon.

Mitä enemmän lukee ja seuraa aikaansa, sen helpompi on ymmärtää erilaisia tekstejä ja sitä, millaisessa ympäristössä ne esiintyvät. Oma lukioaikainen äikänope painotti aina sitä, että yo-koe on ajattelun kypsyyskoe

Ei siis riitä, että aloitat lukemaan paniikissa edellisenä iltana, vaan sinun kannattaa käyttää aikaa erilaisten painettujen ja audiovisuaalisten tekstimaailmojen tutkimiseen. Ota tavaksi lukea jotain joka päivä. Lukeminen voi olla hyvin matalan kynnyksen toimintaa, esimerkiksi somepostaus, novelli, uutiset, lyhyt runo tai viikon Aku Ankka. Opit huomaamattasi tunnistamaan kirjoitetun suomen kielen normeja ja tutustut samalla erilaisiin tekstilajeihin. 

Kannattaa suosia aktiivista lukemista: blogitekstiä lukiessa voi miettiä, mitkä ovat blogille tunnusomaiset piirteet ja millaisia vaikuttamisen keinoja siinä käytetään. Kun luet uutisia tai muita ajankohtaisaiheita, pysähdy hetkeksi pohtimaan asioita sekä omia näkökulmia aiheeseen

Jos sinulla on haasteita kirjoittamisen kanssa, voit pyytää apua äikänopeltasi tai esimerkiksi palkata apuun yksityisopettajan.

Esseiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota kaikkeen tuottamaasi tekstiin — oli se sitten WhatsApp-viesti, Snapchat-postaus, podcast-jakso tai muu viesti/julkaisu. Kiinnitä huomiota tapaan, jolla kirjoitat sekä oikeinkirjoitukseen. Tekstiviestejä ei kirjoiteta samanlaisella kielellä kuin työhakemusta, mutta kiinnitä silti huomiota oikeinkirjoitukseen lyhyissäkin viesteissä.

Seuraavaksi vinkkejä koekohtaisesti!

 

Lukutaidon koe

Konkreettinen opiskeluvinkki: Opettele peruskäsitteet, ja harjoittele tekstin tulkinnan taitoa.

Itse kokeessa kuitenkin tärkeintä on vastata tehtävänannon kysymykseen. Vastaaminen alkaa siitä, että lukee tehtävänannon kunnolla ja miettii, mitä kysytään: kun analysoi tehtävänannon huolellisesti, välttyy pahimmalta virheeltä eli siltä, että vastaa ohi aiheen.

Toinen olennainen asia on se, että ymmärtää lukemansa. Teksti pitää osata lukea oikein ja pitää hahmottaa, mikä on tekstin tavoite: Pyritäänkö informoimaan vai vaikuttamaan? Onko tarkoitus luoda elämyksiä? Teksti pitää osata lukea myös osana ympäröivää maailmaa, kontekstit huomioiden. Luemme uutisia eri lailla kuin vaikkapa mainosvideoita, samoin vanhoja tekstejä eri lailla kuin uusia.

Lukutaidon vastauksille ei valitettavasti ole olemassa yhtä ainoaa rautalankamallia. Vastauksen sisältö riippuu aineistosta, tehtävästä ja käsitteistöstä, jota vastaaja päättää soveltaa. Olet saanut äidinkielen kursseilta kattavan analyyttisen käsitteistön, jota sinun tulee hyödyntää vastaustekstiä suunnitellessasi. Samassa tehtävässä voi päätyä usealla eri tavalla hyvään vastaukseen.

 

Kirjoitustaidon koe

Konkreettinen opiskeluvinkki: Hyvä kirjoitusrutiini auttaa kirjoitustaidon kokeessa onnistumisessa.

Kirjoittamaan oppii vain kirjoittamalla. Vaikka olisit väsynyt muiden aineiden opiskelusta, kannattaa kirjoitustaidon tehtäviin äidinkielen kursseilla panostaa.

Kirjoitustaidon kokeessa olennaista on osata kirjoittaa omaääninen teksti, jossa käyttää aineistoja sujuvasti ja tarkoituksenmukaisesti. Oman tekstin suunnitteluun ja aineistojen huolelliseen tutkimiseen kannattaa käyttää riittävästi aikaa.

Kirjoitustaidon kokeeseen voi valmistautua osin samoin kuin lukutaidon kokeeseen, eli lukemalla erilaisia tekstejä. Lukeminen auttaa monessa asiassa: saat tietoa eri asioista, opit sanastoa ja hyvää kieltä sekä pysyt ajan tasalla maailman asioista.

 

Hyvä aikataulutus auttaa valmistautumisessa

  1. Tee hyvä lukusuunnitelma, jossa luku-urakka on jaettu pienempiin paloihin. Kun luettava materiaali on jaettu pienempiin osiin, se ei tunnu niin ylivoimaiselta.
  2. Pidä huolta omasta jaksamisestasi: luku- ja harjoittelu-urakka kannattaa pitää kohtuullisena ja välillä pitää myös rentoutua.
  3. Seuraa, mitä maailmalla tapahtuu: katso tv-uutisia, lue sanomalehtiä ja nettiuutisia. Monessa aineessa ajankohtainen tieto auttaa, ja mitä enemmän maailmasta tietää, sitä paremmin pystyy yhdistelemään asioita toisiinsa ja ymmärtämään ilmiöiden syy-seuraussuhteita.

 

Tsemppiä valmistautumiseen! Jos kaipaat apua koekevääseen, autan mielelläni. <3

Lisää kommentti

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luo oma verkkosivustosi palvelussa Webador